Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Kuria kryptimi pasuks konditerija? To manęs klausė TV3 laidos „Mokytis niekada nevėlu“ kūrėjai. Ar iš viso bus reikalingi ateityje konditeriai, kai saldus pyragaitis jau dabar vaizduojamas didžiausiu blogiu ir prasto tono ženklu? Konditerija tikrai bus! Ji jau dabar keičiasi.

Mano kuklia nuomone ateityje:

1. Saldumynas bus mažas meno kūrinys, skirtas džiuginti akis, pateiktas su mažučiu šou (pvz., jau praeinanti mada patiekti šokoladinį rutulį, užpilti karštu padažu ir rasti siurprizą jo viduje).

2. Saldumynas bus sveikuoliškas, naudojant mažiau cukraus, be cukraus arba su natūraliais cukraus pakaitalais. Taip pat juos bus galima vadinti ir funkciniu maistu, nes be to, kad bus skanūs ir skirti mėgautis, mūsų mitybą papildys vitaminais, mineralais, maistinėmis skaidulomis ir pan.

3. Nors dabar didžiausi „baubai“ yra glitimas, cukrus ir laktozė, laukime naujų gąsdinimo vėjų. To, kas bus žalinga, nenaudinga ir dėl ko mes visi jau turėjome būti numirę 😀 Čia ironizuoju. Bet kad ateityje tokių ženkliukų „**** free“ bus, tikrai pažadu 😀

4. Saldumynų gamyboje bus naudojamos naujos žaliavos, pagamintos pagal naujas technologijas. Pavyzdžiui, jau dabar gana plačiai paplitę liofilizuoti produktai. Nauji ryškūs dažai, kurie bus natūralūs. Naujos to paties produkto formos. Galbūt jis bus kitokios spalvos, o gal kitokios konsistencijos, bet tokio pačio skonio.

5. Saldumynų gamyboje naudojamos žaliavos bus tvarios. Tai yra, stengiantis panaudoti visą produktą. Pvz. juodieji serbentai, juodųjų serbentų sultys, milteliai iš juodųjų serbentų išspaudų, juodųjų serbentų sėklų aliejus ir pan.

6. Vis aktualesnis veganų klausimas. Jų vis daugės. Ir, manau, daugiau dėl etinių motyvų. Nors man įdomu kas kita. O kas gins augalų teises?

7. Senoviški saldumynai. Tradiciniai receptai išliks. Bet keisis jų forma. Šaltibarščius, girdėjau, jau patiekia taurėse arba sušaldytais kubeliuose kaip ledus…

8. Ir dar viena kryptis. Daug cukraus, daug spalvų, daug riebalų ir viso, kas nesveika, daug daug daug… To žmonija niekada neatsisakys.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *