Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Cinamonas plius mėta? Keistas augalas mamos darže.

Cinamonas plius mėta? Keistas augalas mamos darže.

Tokiais vakarais kaip šis, rankos tiesiasi šilto puodelio link. Net po dviejų kilogramų saldesnių už medų vyšnių mano organizmas vis tiek įsibėgėjęs reikalauja flavonoidų ir antocianinų. Bet dar smarkesnis yra mano smalsumas. Krūminė perilė – vienmetis natūraliai Lietuvoje neaugantis, bet jau atrandantis savo vietą gėlininkų-sodininkų širdyse, augaliukas. Man jis įdomesnis dėl skonio. Kai kur teigiama, kad jo skonis – tai mėtos ir cinamono mišinys. Na gal… Kaip arbata man atrodė per mažai sodraus skonio. Tačiau skaičiau, kad perilių lapai labai skanu į salotas, ant sumuštinių, į apkepus. Ir kad jie kaip kokio baziliko pusbroliai – žalumynas be didelių pretenzijų, kurį galima valgyti nemažais kiekiais.

Botanikai ir medikai apie perilę atsiliepia labai palankiai – maistui naudojami lapai ir sėklos turi daug eterinių aliejų ir biologiškai aktyvių medžiagų, pasižymi priežvėžinėmis, antibakterinėmis ir prieuždegiminėmis savybėmis, stimuliuoja imuninę sistemą ir didina organizmo atsparumą, nuo seno naudojamas kinų medicinoje. Na o man, kad tik skaniai pavalgyt…



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *