Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Kūčiukai – prastas pasirinkimas?

Kūčiukai – prastas pasirinkimas?

Kūčių diena. Kam rami ir mąsli, o kas sukasi kaip vėjai pajūry, betarškindami puodais ar su šluostėmis rankomis. Tik aš, palikusi kelis kunkuliuojančius katilus, pritūpiau (Šššš!…) su kava prie kompiuterio. Ir švysteli prieš akis straipsnis it koks raudonas skuduras buliui
Kūčiukai – prastas pasirinkimas? Ar tikrai? Kūčiukai juk tradicinis patiekalas. Tai duonelė protėvių vėlėms pamaitinti ir vienas iš saldžiųjų Kūčių patiekalų. Vienas iš nedaugelio. Ant Kūčių stalo dar galima aptikti saldų kisielių, daigintus grūdus su medumi ar džiovintų obuoliukų kompotą. Tad kirsti kaip kirviu, kad tai nesveika man net liežuvis neapsiverstų. Ei, tai juk Kūčios! Ypatinga vakarienė vieną kartą metuose. Ją valgėm net tada, kai Kalėdų rytą visi išeidavo į darbus, darželius ir mokyklas, o tai, kas vyksta namuose išduodavo tie patys kūčiukai…

Aš už kūčiukus! Tuos nesveikus! Su cukrumi ir baltais miltais! Su mielėmis! Iškeptus namie! Su meile! Ir valgomus per Kūčias! Nes tai ne tik banalus maistas, sveikas ir nesveikas. Tai mūsų vakarai su šeima. Mūsų vertybės ir istorija, kuri tęsis net tada, kai mūsų nebus. Ar sauja baltų miltų kartą per metus tikrai yra svarbiau?



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *