Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Ličiai – saldžios vynuogės su gile viduje

Ličiai – saldžios vynuogės su gile viduje

Didžiuosiuose prekybos centruose vaisių skyriuose būna maža lentynėlė egzotikai. Mėgstu ten pasmalsauti, nors puikiai suprantu, kad apvytęs mangas, skridęs tūkstančius kilometrų, savo skoniu ir kvapu nuo vietoje valgomo skirsis kaip saulė nuo mėnulio…
Bet atėjus į Lietuvą naujam prekybos centrui, ten atrandu vis daugiau nei bananus ir obuolius. Ličiai man tapo maloniu atradimu. Kelis kartus jų net atsivalgiau 😀
Išdrįskite nusipirkti jų bent puskilogramį! Ličiai – saldūs, savo skoniu ir tekstūra labai primena vynuoges, gal net saldesni. Juos rekomenduoja valgyti gerai atšaldytus, bet kiek ragavau aš, nemačiau jokio skonio skirtumo tarp kambario temperatūros ar šaltų. Aišku, jei taip į alkoholinius kokteiliukus (cit!), tai gal visai kitaip būtų 😀
Kaip valgyti? Tiesiog nulupti gana kietą kevaliuką, kuriame slepiasi sultingas minkštimas. Atsargiai! Kiekviename vaisiuje slepiasi didelė, gilę primenanti pupa!

Aišku, man magėjo tas sėklas sudaiginti. Sudygo bent 10 (visos 🙂 ), todėl dabar vėl apsikroviau naujais rūpesčiais ir vazonais… Ličiai gali augti kaip medžiai (maždaug trešnių dydžio) arba kaip vijokliai. Lietuvoje jiems tikrai per šalta. Tai tropikų augalas, kilęs iš Kinijos. Auginami Afrikoje, Madagaskare, Indijoje ir kitose Azijos šalyse. Dera ištisus metus.

Beje, ličiuose labai daug vitamino C, tad kaip tik tiks nuotaikai pagerinti ir imunitetui sustiprinti niūriu žiemos laikotarpiu. Vaisiai taip pat turtingi cinku, manganu, magniu, B grupės vitaminais. Kai kuriuose šaltiniuose jie giriami kaip super vaisius ir ir super maistas, valantys kraują, gydantys širdies ligas, astmą ir dar daugiau. Bet aš dažniausiai susilaikau nuo tokių vertinimų, nes maistas nėra vaistas ir kažkokia žymia nauda tiesiog valgant vieną maisto produktą labai abejočiau.

Ličiai labai tinka į vaisių ar daržovių salotas, šerbetams gaminti (turi muilinių savybių), troškinti su daržovėmis (pupelėmis, saldžiomis bulvėmis), ryžiais, kuskusu, kokoso pienu, paukštiena ir žuvimi. Ličiai labai „draugauja“ su kariu, mėtomis ir lapine kalendra. Pietų Kinijos virtuvėje aptiksite ir daržovių patiekaluose su daigintomis pupuolėmis ar daigintomis sojų pupelėmis. Galima pamėginti juos tiesiog „sublenderiuoti“ su druska ir aitriosios paprikos milteliais – puikus padažas prie paukštienos kepsnio.
O aš savaitgalį švenčiu spalvotai!

Vaisių salotoms tiesiog supjaustome:
1 bananą;
10 ličių;
1 mangą;
1 indelį braškų;
1 greipfrutą ar pamelo
ar kitų norimų vaisių.
Supjaustytus vaisius sumaišome, kad išsiskirtų sulčių ir puošiame mėtomis pasirinktame inde. Galima įpilti citrinos sulčių arba (cit!) balto vyno.
Skanaus!



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *