Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Tylus monologas apie majonezą

Tylus monologas apie majonezą

O kada apie jį bekalbėti? Tik prieš šv Velykas, kai prekybos centruose vyksta vežimėlių karai, o mąslūs moterų veidai ir padrikai lakstančios akys išduoda jas kamuojantį vidinį nerimą – imt tą 3 kg silkių pakuotę ar neimt? O jei neužteks? Su riešutais ir morkom, su grybais dar… Ir su burokėliais galima padaryti… Majonezo dar…
Pirkau ir aš majonezo. Kokia šventė be tradicinės mišrainės.
Bet, tiesą pasakius, nesuprantu jo sureikšminimo. Pirktinis, naminis, ekologiškas ar veganiškas. Mūsų šeimoje jo sunaudojame gal vieną nediduką indelį per tris mėnesius. Nebent tai proginis pirkimas mišrainei gaminti. Tai kodėl jį žmonės taip perka? Naudoja kibirais? Kur jį deda? Juk visi kečupai, majonezai ir kiti sumakaluoti padažai tik slepia tikrąjį valgio skonį. Jaunai gaspadinei, kuri kartkartėmis apdegina kepsnį, gal ir galima juo nusikaltimą maskuoti. Bet kam slėpti sodrų daržovių skonį? Sultingą mėsą apvelti papildomais riebalais? Kam marmaliuoti stambiai pjaustytą kiaulieną ir pavadinti tokią nesąmonę kilniu šašlyko vardu? Juk mėsai suminkštinti galima įpilti tiesiog aliejaus, gero acto ir šaukštą garstyčių? Kartais tenka matyti mišraines, kur majonezas sudaro turbūt pusę jų dalies. Virtos ir konservuotos daržovės tiesiog plaukia jame. Tada jau visai nebesvarbu ar jis ekologiškas ar ne. Esmė juk kiekyje.
Viešoje erdvėje pasklido straipsniai, kuriuose jis peikiamas. Stebiu tai su ironiška šypsenėle – gal išrinkime ir kuri degtinė geresnė, sveikatą tausojanti? 😀 Ir kilo dėl majonezo toks nedidelis šurmuliukas – ot nuodija tautą, kiek ten E pridėta! Riebalų ir modifikuoto krakmolo! Cukraus! Ir dar acto!Bet jis toks ir yra! Aliejus, actas, garstyčios, cukrus, druska ir kiaušinis! Ko norėti iš produkto, kai ne kurių net nebūtina iki atidarymo laikyti šaldytuve? Faktas, kad majonezas nėra nei labai sveikas, nei labai naudingas. Skanus, taip. Tai ir naudokim jį šventėms, o ne kasdien. Nuo šaukšto nepariebėsim ir sveikatos nesugadinsim, o pasitenkinimas maistu (bent man) būtinas!
P.S. Taip, esu tinginė, kitaip pasigaminčiau jo namie.
Ne, negaminsiu, nes esu išpaikinta vartotoja ir geriau paplepėsiu su vaikais ir šeimos moterimis margučius bemargindama.
P.P.S. Nors gal kada ir reiks pasigaminti to naminio… Vėliau… Kai noro bus…



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *