Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Žuvėdrų puota

Žuvėdrų puota

Stintas mėgsta net tie, kurie žuvų šiaip jau nevalgo (tokie kaip aš). Net ir doroti šias smulkias žuvytes, tai ne kokį karpį skersti – virtuvė kvepia agurkais, o ir žvynų paskui nereikia krapštyti nuo šviestuvų… Kad ir kaip dabar išbrangę šios žuvelės, geriau ieškokite didesnių. Mažesnės stintos iš tikrųjų yra ne stintos, o stintinai 😀 Tą lengvai pastebėsite, kai viduje aptiksite pienius. Stintų moteriškės yra didesnės, o jų pilvukuose pastebėsite ryškiai geltonus ikriukus. Mūsų šeimoje tai ko gero didesnis delikatesas nei pačios žuvys. Bet apie pasiruošimą žuvėdrų puotai nuo pat pradžių.

Keptos stintos

Prieš pasiruošiant doroti žuveles būtinai gerai pasigaląskite peilį. Arba kaimyno paprašykite, jei jau toks reikalas prispyrė 😀 Pačios stintos labai glebios struktūros, tad tokią žuvelę tiesiog lengva suplėšyti ar sutrinti.
Taigi, aštriu peiliu reikia pjauti pilvą nuo užpakalio skylutės iki pat žiaunų. Jei viduje yra ikriukų, atsargiai juos atskirkite ir sudėkite į atskirą indelį. Pašalinkite visus likusius vidaus organus, palikę tiek galvą, tiek uodegą su visais kauliukais. Taip išdarinėtas žuveles perplaukite vandeniu ir nusausinkite.
Šioms žuvims prieskonių nereikia!!! Tiesiog lengvai pasūdykite, apvoliokite miltuose ir kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus. Aš pasirenku vos ne kaitriausią ugnį, jei taip galima vadinti naudojant kaitlentę. Stintos tuomet pasidengia traškia plutele, o kauliukai visiškai suyra.
Prie keptų stintų labai tinka keptų svogūnų ir pomidorų pastos pagardas (įkaitintame aliejuje pakaramelizuoti svogūnai, pjaustyti žiedais, įberti juodieji pipirai, druska, o ant jų baigus kepti užvarvolinta pomidorų pasta ar tiesiog padažas, jei neturite kitaip).

Marinuotos keptos stintos

Jei atsitiko toks netikėtumas, kad keptų stintų liko, galite joms paruošti specialų marinatą:

1 litras vandens;
2 šaukštai cukraus;
2 šaukštai druskos;
juodųjų pipirų;
lauro lapų;
10 šaukštų acto (naudoju 6 % obuolių)
1 griežinėliais pjaustyta morka;
1 griežinėliais pjaustytas svogūnas.

Visus ingredientus užverdu ir nukaitusi puodą tiesiog užpilu keptas stintas, gražiai apdėliodama daržovėmis. Skaniausios – pastovėję per naktį 😉

Stintų ikrų blyneliai

Tam panaudosite jau anksčiau minėtus ikrus.
Į jų masę, atsargiai sukamą šaukštu, įberkite druskos, juodųjų pipirų ir miltų.
Miltų reikia maždaug 1 šaukštelio ant 1 didelio šaukšto masės.
Rankomis suformuokite blynelius ir apvoliokite miltuose.
Kepkite labai trumpai (kol apskrus) įkaitusiame aliejuje.
Labai skanu ir šalti!
Įdomiausia, kad juos mėgsta ir vaikai, nes nesupranta, ką valgo 😀

Tiek žinių iš žuvėdrų gyvenimo…



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *