Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Žyma: Saldumynai

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Kuria kryptimi pasuks konditerija? To manęs klausė TV3 laidos „Mokytis niekada nevėlu“ kūrėjai. Ar iš viso bus reikalingi ateityje konditeriai, kai saldus pyragaitis jau dabar vaizduojamas didžiausiu blogiu ir prasto tono ženklu? Konditerija tikrai bus! Ji jau dabar keičiasi. Mano kuklia nuomone ateityje: 1. Saldumynas […]

Plombatraukis

Plombatraukis

Kiekvieną pavasarį tampu praėjusio laiko vagimi. Nieko niekam nesakiusi nuvažiuoju pašliaužioti į vaikystės laikų vietas. Prisiminti ir nurimti. Nes juk pavasaris, man reikia žinoti, kad viskas išlieka taip pat. Tie seni rajonai turi savotiško žavesio. Na taip, aš esu sovietinių laikų vaikas. Tai ir rajonai […]

Saldieji rutuliukai smegenų šturmui

Saldieji rutuliukai smegenų šturmui

Nardai pirmyn ir atgal, bandai graužti tušinuką, kol galiausiai pereini prie nagų… Tarp pirštų suki plaukų sruogą, bandai ją užkišti už ausies, o galiausiai visus karčius griežtai sumazgai į kietą guzą ant pakaušio… Pirštai ant stalo nervingai šoka polką. Norisi kavos… Ne… Obuolio… Ne… Nežinai, […]

Saldesni už saldainius

Saldesni už saldainius

Daugelis norinčių maitintis sveikiau atsisako cukraus ir saldumynų, o košes gardina džiovintais vaisiais., valgo juos vietoje užkandžių. Saujelė čia, saujelė ten… Juk tai sveika! Tačiau dažnai pamirštama pažvelgti į perkamos pakuotės ženklinimą. Ar tikrai perkate džiovintus vaisius? O gal juose pridėtinio cukraus daugiau, nei jūsų […]

Ėmiau ir pasvėriau…

Ėmiau ir pasvėriau…

Ėmiau ir pasvėriau… Kartais begeriant kavą atidžiau panagrinėju etiketes. O paskui net nagai niežti tempti cukrų prie svarstyklių. Keli produktai palyginimui, kiek iš tikrųjų suvalgome „nematomo“ cukraus. Šalia pasvertas toks pat perskaičiuotas pagal produkto svorį jame esantis cukraus kiekis. 45 g svorio varškės sūrelyje yra […]

Kaip pagaminti trdelnik – pyragaičius su skyle

Kaip pagaminti trdelnik – pyragaičius su skyle

Kiekviena aplankyta šalis ar miestas man turi savo kvapą ar vaizdinį. Gruzija man – cukruotos kalnų viršūnės ir laisvai belakstančios nulėpausės paršavedės. Vengrija – ką tik nuskintų aksominių abrikosų maišas. Portugalija – Monšikės kalnų eukaliptynų kvapas, toks minkštas ir tirštas, kad galėtum imt rankom ir […]