Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Žyma: Skanu

Vinigretas su daigintais grikiais

Vinigretas su daigintais grikiais

Lyg ir norėjosi aprašyti meniškų sielų seilėtekius, kai tokiais mažais žingsneliais miškų viršūnėmis ateina ruduo, pakeliui švelniai pamylėdamas vieną kitą iš gėdos nuraustantį klevą. Bet kam gi rūpi šiais laikais poemos? Ir mano akyse ne tie begėdžiai klevai, o drūtas daržininkas, besišypsantis į ūsą, kuris […]

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Ateities spėjimai: kur pasuks konditerija?

Kuria kryptimi pasuks konditerija? To manęs klausė TV3 laidos „Mokytis niekada nevėlu“ kūrėjai. Ar iš viso bus reikalingi ateityje konditeriai, kai saldus pyragaitis jau dabar vaizduojamas didžiausiu blogiu ir prasto tono ženklu? Konditerija tikrai bus! Ji jau dabar keičiasi. Mano kuklia nuomone ateityje: 1. Saldumynas […]

Sekretai arba suktinukai su ryžių popieriumi

Sekretai arba suktinukai su ryžių popieriumi

Ar dar kas nors atsimena vaikystėje darytus sekretus? Reikdavo rasti didoką stiklo šukę (per žioplumą susipjaustydavau rankas, bet tai tik pridėdavo šiam reikalui daugiau paslapties ir žavesio) bei kažko labai spalvoto ar blizgaus. Vieni draugai ieškodavo saldainių popierėlių, o aš vogdavau (Šššš!… Nesakykit niekam!) kaimynės […]

Vakarienė tamsoje

Vakarienė tamsoje

Man labai patinka pramogos. O dar labiau patinka, kai pramogos susiję su maistu. Degustacinės vakarienės visada turi savo žavesio. Ragaujamas maistas ar jo pateikimas yra puiki tema pokalbiui ir proga susipažinti su naujais įdomiais žmonėmis. Kažkada labai labai seniai (šakės, teks dabar prisipažinti, kad menu […]

Ir ko gi šiandien norėtum?

Ir ko gi šiandien norėtum?

Su savo jaunomis kolegėmis vis pasišnekučiuodavau prie kavos puodelio. Ta gegužio žiedais pasipuošusi jaunystė… Argi galima tuo nesižavėti? Gal kažko jos išmoko iš manęs, bet aš labai džiaugiuosi jų draugyste ir vertinu gyvenimo pamokas, kurių išmokau būtent iš jų. Taigi, plepsim mes prie kavos puodelių, […]

Pienių žiedai virtuvėje: keli patiekalai skeptikams

Pienių žiedai virtuvėje: keli patiekalai skeptikams

Apie kiaulpienių žiedų, lapų ar šaknų naudojimą giedami ištisi ditirambai. Taip, jos iš tiesų yra labai naudingos, nors dažniausiai akį džiugina tik geltonuojančios pievose. Šį kartą mane domina kiaulpienės žiedai virtuvėje. Ne, ne kaip vaistažolė ar žaliava tepalui sąnariams. Pienių žiedai gali būt puikus puošybos […]

Apie užkietėjusius grybautojus ir…bobausius!

Apie užkietėjusius grybautojus ir…bobausius!

Grybavimas yra pomėgis, retkarčiais žmonėms virstantis liguista manija. Turbūt kiekvienas pažįsta bent vieną žveją, kuris valandų valandas gali pasakoti kaip jam kažkas kibo, užkibo, nutraukė, o vikstelėjusi prieš akis žuvies uodega buvo didesnė nei Anderseno aprašytos undinėlės. Ko gero ten tebuvo vietinės reikšmės kilbukas, bet […]

Savaitgalis prie laužo. II dalis: Jos Didenybė kiaušinienė

Savaitgalis prie laužo. II dalis: Jos Didenybė kiaušinienė

Vėlyvi savaitgalio pusryčiai dažnai būna keisti – dar ne pietūs, bet patiekalai sotesni nei kasdien. Ar gali būti pusryčiai, paruošti ant žarijų? Gali! Ne, šis straipsnis nebus apie tai, kaip išvirti kiaušinį karštuose pelenuose. Vėlyvų pusryčių neįsivaizduoju be kiaušinienės ar omleto. Jei manote, kad paprastesnio […]

Apie prekiautojus baime

Apie prekiautojus baime

Ar jūs dar nebijote praverti savo šaldytuvo durų? Tikrai? Sveikinu! Jūs – vienas iš tų drąsiųjų arba… abejingųjų. Tiesa, šių abiejų rūšių Lietuvoje vis mažiau ir mažiau… Visi kiti jau seniai pasidavė masinei isterijai, kad negalima valgyti to ar kito, o štai ano reikia valgyti […]

Šparagų pavasaris

Šparagų pavasaris

Vėjo gūsis sniego kruopomis lipina akis. Ir dar tas netikęs megztinis… Vis svarstau ar man šilta todėl, kad jis vilnonis, ar todėl, kad jis taip graužia, kad nuo to darosi šilta 😀 Kažkur ten, Europoje, jau žydi vyšnios ir gardžiuojamasi šviežiais šparagais. O aš perku […]

Kaip išvirti tobulą šaltieną

Kaip išvirti tobulą šaltieną

Kadaise, kai buvau ofisinis mailius, kiauras dienas praleidau ant nepatogios kėdės, akis varvindama į kompiuterio ekraną. Dėl nugaros skausmų patekau pas „smetonišką“ daktarę, kuri vietoje gydymo man atskaitė paskaitą apie mitybą! Taip, gavau barti už per daug gerą maistą! Už tai, kad valgau tik geriausius […]

Tylus monologas apie majonezą

Tylus monologas apie majonezą

O kada apie jį bekalbėti? Tik prieš šv Velykas, kai prekybos centruose vyksta vežimėlių karai, o mąslūs moterų veidai ir padrikai lakstančios akys išduoda jas kamuojantį vidinį nerimą – imt tą 3 kg silkių pakuotę ar neimt? O jei neužteks? Su riešutais ir morkom, su […]

Lėkštėje karaliauja spalvos!

Lėkštėje karaliauja spalvos!

Šiandien namuose moterų diena. Vartomės prabudę pataluose, kol šonai įskausta (šššš… tik niekam nesakykit!), neskubėdamos pusryčiaujame plepėdamos apie tai, kas buvo, ir tai, kad dar tik bus. Mus akylai seka Mitsubiši akys. Sėdi, kaip jai ir priklauso, šalia prie stalo. Ji irgi mūsų šeimos moteris. […]

Sezamai, atsiverk!

Sezamai, atsiverk!

Mados keičiasi ne tik ant podiumų, bet ir lėkštėse. Šiandien virtuvėse karaliauja įvairiausios sėklos, dažnai pavadinamos „supermaistu“. Sezamų sėklos vartojamos jau nuo senų laikų, bet persipynus įvarioms pasaulio virtuvių kultūroms, jas vėl atrandame iš naujo. Vieni jas vertina dėl aukštos maistinės vertės, kiti – dėl […]