Dr. Skaidra Kordušienė apie skanų ir sveiką maistą: naujausi mokslo tyrimai, maisto gamybos technologijos, receptai, kelionės ir kitos mintys...

Žyma: Užkandžiai

Trapučiai kenksmingi sveikatai?

Trapučiai kenksmingi sveikatai?

#karaliusnuogas Prieš porą dienų dvi žinomos ponios, pavadintos mitybos specialistėmis, pareiškė, kad vertėtų atsisakyti trapučių, nes „tokiame produkte yra nepalyginamai mažesnis maistinių medžiagų ir skaidulų kiekis nei tokiame pat kiekyje grūdų“, „suyra dalis antioksidantų“ ir išvardinama kuo jie svarbūs mūsų sveikatai, nors antoksidantai ir neįvardinami […]

Žuvėdrų puota

Žuvėdrų puota

Stintas mėgsta net tie, kurie žuvų šiaip jau nevalgo (tokie kaip aš). Net ir doroti šias smulkias žuvytes, tai ne kokį karpį skersti – virtuvė kvepia agurkais, o ir žvynų paskui nereikia krapštyti nuo šviestuvų… Kad ir kaip dabar išbrangę šios žuvelės, geriau ieškokite didesnių. […]

Grybų karas!

Grybų karas!

Vasaros linksmybes keičia spalvoti rudens malonumai. Miškuose dūzgia ne darbščiosios bitelės, bet peiliais ginkluoti piliečiai, patikrinantys kiekvieną įtartinai pakilusį samanų kupstą. „Nes miške išdygo grybų! Šimtas trisdešimt sodybų“. Tik prisiminimuose lieka drėgnas rūkas ir šilkinės vorantinklių skaros. Namuose šilta, nes ant stalo garuoja grybų pyragas. […]

Sveikai nesveikas maistas

Sveikai nesveikas maistas

Nuostabiausią metų laiką išnaudoju rinkdama kvapus, spalvas ir naujus prisiminimus. Renku šį vidinį turtą, kad atėjus žvarbiems mėnesiams, sėdėčiau sau apsikabinusi katę ir užmerkusi akis matyčiau pavėjuj šiūruojančias smilgas, blizgančią rasą ant žolės stiebelių, purius debesis, primenančius močiutės plaktą grietinėlę, ir pamažu raustančią braškę, kurios […]

Ir vėl šparagai…

Ir vėl šparagai…

Šiandien žadu vakaroti bežiūrėdama Euroviziją. Esu Eurovizijos fanė, šiam reiškiniui nekeldama nei didelių reikalavimų, nei tikėdamasi „pasikultūrinti“. Vertinu Euroviziją kaip linksmą žaidimą. Kadangi visos varžybos (dainų taip pat) būna azartiškos, vietoj nagų kramtymo pasirenku graužti šparagus 😀 Vadinti tai receptu būtų nesąžininga, bet nuotraukos tokios […]

Apie prekiautojus baime

Apie prekiautojus baime

Ar jūs dar nebijote praverti savo šaldytuvo durų? Tikrai? Sveikinu! Jūs – vienas iš tų drąsiųjų arba… abejingųjų. Tiesa, šių abiejų rūšių Lietuvoje vis mažiau ir mažiau… Visi kiti jau seniai pasidavė masinei isterijai, kad negalima valgyti to ar kito, o štai ano reikia valgyti […]

Improvizacija humuso tema

Improvizacija humuso tema

Seniai magėjo pasigaminti humusą iš daigintų avinžirnių. Jei jau jį gamina iš konservuotų avinžirnių, mirko ir verda kelias valandas, tai traškus juokingas grūdas su kiaulės uodegėle, tam puikiai tiks 😀 Daigintų avinžirnių humusui reikės: 300 ml indelio daigintų avinžirnių; 4 šaukštų sezamų pastos Tahini, kurią […]

Sezamai, atsiverk!

Sezamai, atsiverk!

Mados keičiasi ne tik ant podiumų, bet ir lėkštėse. Šiandien virtuvėse karaliauja įvairiausios sėklos, dažnai pavadinamos „supermaistu“. Sezamų sėklos vartojamos jau nuo senų laikų, bet persipynus įvarioms pasaulio virtuvių kultūroms, jas vėl atrandame iš naujo. Vieni jas vertina dėl aukštos maistinės vertės, kiti – dėl […]

Zuikio dainos

Zuikio dainos

Nuo vaikystės buvau mokoma nešvaistyti maisto, nes „tau pasisekė, o Afrikoje vaikai badauja“. Pasisekė, tai pasisekė… Bet kur dėti prabangiai nupirkto brokolio kotą, kai jis turbūt sveria daugiau nei valgomas žiedynas? Išmesti? Ne, ne! Iš jo galima pasigaminti patį skaniausią padažą šviežių daržovių užkandukams. Tiesa, […]

Kažkas skanaus: keptos saldžiosios bulvės

Kažkas skanaus: keptos saldžiosios bulvės

Kai trepsi po namus pirmyn atgal ir labai norisi filmą žiūrint „kažko skanaus“. Saldžiosios bulvės yra puikus beta karotino šaltinis ir mažiau kaloringos nei mums įprastos. Svarbu! Kadangi jų odelėje gausu ne tik maistinių skaidulų, bet ir daug flavonoidų, jų ruošiant nereikėtų nulupti. Taigi, labai […]